pátek 11. dubna 2014

Vypěstuj si slunce

Zdroj: www.alosun.co.nz

Slunečnice roční je rostlina, o níž bychom mohli říct, že nestojí za zvláštní pozornost. Každý už ji někdy viděl, mnoha lidem zdobí každoročně zahrady a dělá se z ní olej. Přesto jsem se rozhodla věnovat následující článek právě jí. A to ze dvou důvodů - je to jedna z mých nejmilejších rostlin, přijde mi krásná a nadčasová, o jejím přínosu pro ptactvo ani nemluvě. Navíc je právě v tomto období ideální čas na přípravy, chcete-li se pak v létě kochat půvabem zlatavé krasavice.


Pokud hledáte mnoho parády za málo peněz, nemůžete se slunečnicí prohloupit. Tato jednoletá rostlina dorůstá dle druhu výšky až 3 metry a květy některých druhů dosahují průměru až 30 centimetrů. Pochází z Ameriky a do Evropy se dostala v 16. století. V obchodní síti je velmi snadno dostupná a zvládne ji vypěstovat i ten, kterému většinou nepřežije ani kaktus. Pěstovat můžeme jak v terénu, tak ve větší nádobě na balkoně.

Všeobecně známou vlastností slunečnice je i heliotropismus, tedy otáčení za sluncem. Faktem však je, že se otáčejí jen poupata a svým způsobem i listy rostliny. Tento pohyb způsobují motorické buňky pod květenstvím.

Vzhledem k tomu, že jsem celou zimu poctivě přikrmovala ptáčky, nesmím opomenout ani fakt, že semena slunečnice jsou u malých obyvatel zahrady velmi oblíbená. Není nic lepšího na pocuchané nervy, než když se posadíte na stoličku a z těsné blízkosti sledujete, jak si sýkorky pochutnávají na plodech vaší práce.

Vysévat můžeme i do volné půdy, osobně bych však doporučovala si slunečnici předpěstovat, například v kelímcích od jogurtu. Dokud totiž rostlina nemá ochlupený a dostatečně silný stonek, je nemilosrdně zlikvidována hlemýždi a slimáky. Semínka vzklíčí během týdne až dvou. Když je slunečnice už trochu odrostlejší, vyplatí se jí zajistit oporu, jinak se všemožně kroutí. V zahradě ji pak umisťujeme na slunné místo, přičemž vyčkáme do Zmrzlých. Pokud semena nezmizí v průběhu podzimu, můžeme nechat rostlinu na stanovišti i přes zimu. Poslouží jako přírodní krmítko.

Jestli jste tak ještě neučinili, zkuste si slunečnici zařadit na seznam plánovaných aktivit. Některé vědecké studie tvrdí, že pokud pracujete s hlínou, což u vysévání jistě děláte, pozitivně tak působíte na svá nervová zakončení v oblasti rukou a zlepšujete tím v nich cit. Spokojení budete vy i lidé ve vašem okolí, navíc můžete nad semínky strávit pěkný čas se svými ratolestmi. Zkrátka radost.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Chovejte se zde slušně a diskutujte k věci. Děkujeme!