úterý 15. dubna 2014

Fair trade - ceňme si práce druhých

Zdroj: www.cibocucina.com.au

Musím se přiznat, že jsem do dnešního dne o tomto přístupu slyšela jen z dálky a neuměla jsem si moc představit, o čem Fair trade vlastně je. Prvotním nakopnutím byla ještě větší neznalost mých kolegů v lavicích, kteří o existenci hnutí neměli vůbec ponětí. A tak po krátkém zasvěcení ze strany učitele přišlo na řadu samobádání. Vyhledat informace nebylo složité, v hlubinách internetu se jich povaluje víc než dost. Stačí jen najít čas a chuť se něco nového dozvědět.

Znáte Fair trade? Ne? Dovolte mi vás pozvat na menší exkurzi.

Pojem fair trade znamená v češtině spravedlivý, férový obchod. Jak již název napovídá, lidé v něm zapojení usilují o pomoc producentům v zemích třetího světa, kde bývá jejich práce silně podhodnocována a pěstitelé a výrobci mnohdy dostávají za své výrobky méně peněz, než jaké byly náklady. Příčiny si jistě domyslíte sami. Tlak ze strany vyspělých zemí a nadnárodních korporací nutí tamní obyvatele k akceptování nízké výkupní ceny komodit, to vše za účelem získání co největšího zisku pro toho, kdo s produktem zachází naposledy. Tedy obchodních řetězců. V mnoha zemích není stanovena ani minimální cena, za kterou se mohou suroviny vykupovat.

Samozřejmě jako vše, i Fair trade podněcuje k diskuzím a najdou se i tací, kteří jej zneužívají ve svůj prospěch a pokřivují tak jeho původní ideu. I zde jsou ve hře peníze. Zůstaňme u banánů. Ty byly do Anglie dováženy a prodávány pod záštitou Fair trade. Obchodní řetězec Sainsburry se však rozhodl na popularitě "férových" banánů obohatit a namísto běžných 70 pencí za libru (454 gramů) si za ně účtoval 2,74 liber za stejné množství, přičemž k producentům se dostalo zhruba 32 pencí z prodejní ceny.

Mezi šest nejprodávanějších fairtradových produktů patří banány, čokoláda, káva, bavlna, cukr a čaj. V České republice se však dostanete pouze k některým z nich. Pořídit je můžete v prodejnách obchodníků, kteří s Fair trade spolupracují (např. DM Drogerie, Interspar, Globus...), ale také NaZemi, což je internetový obchod specializovaný na tento druh zboží. Nenajdete zde však výhradně potraviny. S trochou nadsázky by se dalo říci, že NaZemi prodávají vše, na co jen pomyslíte, od sušenek a kávy po trička a hračky. Navíc jsou produkty šetrné k životnímu prostředí a můžete se spolehnout, že co si zaplatíte, to také dostanete. Získat certifikát Fair trade je náročné a producenti musí splnit celou řadu podmínek, aby jim byl udělen. Většinou se jedná o menší pěstitele a výrobce. Pozitivním trendem se v posledních letech stalo, že firmy odměňují své zaměstnance a klienty právě výrobky s nálepkou Fair trade, jelikož si za dobu své existence vybudovala dobré jméno a v lepších kruzích se zkrátka nosí.

Až tedy příště půjdete do obchodu, zkuste se zamyslet, co se dělo, než tento banán doputoval až sem. Je totiž pravdou, že i když nepřímo a neúmyslně, každým zakoupeným výrobkem můžeme někoho vykořisťovat.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Chovejte se zde slušně a diskutujte k věci. Děkujeme!