úterý 15. dubna 2014

Když je někdo ADHD

Zdroj: www.drsharma.ca

Když bylo v dřívějších dobách dítě živější a nedokázalo vydržet na místě, řeklo se o něm, že je zlobivé, a tím to haslo. Dnes již ale víme, že ne vždy tomu tak musí být. Může se jednat o neurovývojové onemocnění skryté pod zkratkou ADHD. Tento termín jste jistě někdy slyšeli, do širšího podvědomí se vžil rychle a všeobecné ponětí o něm mají jak pedagogové, tak laická veřejnost. Tato nemoc patří mezi nejprobádanější poruchy vůbec. V následujícím článku rozebereme ADHD podrobněji. 

ADHD se projevuje již v útlém věku, nejčastěji pak v době, kdy dítě přechází z předškolní výchovy do pevně stanového režimu školního. Zatímco ve školce se bere za vcelku normální, když je někdo neposedný, občas udělá něco, co není obvyklé, nebo překypuje energií. Jakmile se ale človíček dostane do školní lavice, kde je žádoucí, aby setrval 45 minut v klidu a věnoval se zadanému úkolu, vylezou příznaky na povrch. Četnost výskytu v populaci je poměrně nízká, zhruba 3-5%. Pravděpodobnost, že si jedinec přenese diagnózu do dospělosti, se pohybuje kolem 40-50%. 

Ke vzniku onemocnění přispívají problematické těhotenství, prenatální vystavení alkoholu a kouření, poranění prefrontální části mozku či předčasný porod. V 80% případů se však jedná o záležitost dědičnou. Některé prameny uvádějí, že může mít na rozvoj hyperaktivity vliv i přemíra cukrů a užívání dalších přidáných látek (dobře známá Éčka).

Po anatomické stránce je ADHD typické neurovývojovým opožděním a odchylkami ve vývoji centrální nervové soustavy. Ovlivňuje takřka všechny kognitivní funkce. Na vyšetření MRI je pak patrný menší objem mozku, mozečku i bazálních ganglií. Přítomnost ADHD naznačuje možné riziko dalších poruch v budoucnu. ADHD se navíc většinou nevyskytuje samostatně a provází ho například dyslexie, dysgrafie, dysortografie aj., přičemž přidruženou poruchou trpí zhruba 44% a 32% kombinací dvou.

Příznaky:
  • krátké intervaly zaměření na jednu věc, chybí reflexe času, poruchy motoriky
  • ukvapené, neadekvátní reakce 
  • špatné porozumění pocitům, vztahovačnost
  • hyperaktivita
ADHD pak často doprovází noční děsy, problematické vycházení s autoritami či úzkostí. Nemá souvislost s inteligencí.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Chovejte se zde slušně a diskutujte k věci. Děkujeme!